Wednesday, November 18, 2009

TABUNG KEBAJIKAN BH

TABUNG BH


ATTENTION PLS !


Td em ajak aku gi batu gajah gi makan char kuey n amik asb dia... nek kete dia la awal2... tp tba2 kete dia bunyi crik crik lak.. cek2 tayar dia bocor or cane tp ada problem la.. problem tu da lama da menurut kata EMcoCk... tp sebab x gi cek .. maka semakin parah tayar itu... so kitaorg pun gerak la ke btu gajah nek kete LAM-The Flash....

..... Sampai2 batu gajah.. em lak x leh kuarkan ASB dia.. sebab lewat sgt...
so kita org truskan perjuangan mencari char kuey.. tutup la plak.. last2 makan mee rebus je...

point of post ni bukan nk cta pasal mkn2 atas tu... tp.. ni.. kita kan adik beradik bh.. x kan adik beradik kita dlm kesusahan kita x nak tlong kan ?

HMM .. EM skg tgh dilanda dilema.. duit dia x de.. ( tu la pasal sampai kena pg ASB ) .. aku sedih gak la.. ye lah sebab x de duit dia x dpt nak join kita gi ipoh... sbb dia kata " aku x de duit.. nk bayar duit tayar agi " .. so aku cam kesian la.. dia sorang kena bayar duit tayar.. mmg la tu kete dia.. tp KITA SEMUA pernah merasa kete tu kan.. gi ipoh.. gi kelas semua.. so aku ( BOTAK ) mencadangkan TABUNG BH utk EM ... or utk sesiapa yg dlm kesusahan..

EM kata tayar tu x lebih seratus... so apa kata kita semua berpakat.. dermakan RM 5 ... RM5 je.. x byk pun.. utk dia so Rm 5 x 15 = RM 75... ringan la skit beban EM tu.. ok ? kalau derma tu biarlah ikhlas... Salam ..

37 comments:

Wan Izzul Fathi said...

aku ok je.. aku lagi setuju menda2 camni.. in fact.. aku cadang kite buat the same utk kereta2 yang kite slalu pakai.. kereta razol, lam, ed.. kete kancil ed yang kemek tu tak baiki lagi.. kereta razol tu ada problem lampu.. kereta lam....erm.... takde pape kot.. etc etc

tapi jgn la pulak owner kereta2 ni pegi carik pasal tak nak jage maintenance kereta sendiri plak pasni.. haha... tu mmg nak kena sekeh..

kruteX said...

a'ah... so nty em .. kalau aku terlupa nak bg RM5 tu.. ko mintak je ngan aku.. aku no hal...

BCG said...
This comment has been removed by a blog administrator.
BCG said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Bujang Hine said...

aku da remove sbb aku rasa sangat2 tak patut nk post personal things kt sini. addy, u said u are open in person man, so go meet him and tell him alone, no need to show rite here, more immature in my opinion. hal kecik takyah nk heboh2, marah2, hg jugak yg cakap.

sini bukan sinar FM, so tadak la sesi luahan hati ye. :D so addy datang jmpa aku apa2 hal.

btw pasal tabung ni aku sokong.
thumbs up

Bujang Hine said...

btw, lupa nk sign out, ni aku

Ahmad

Botak said...

EM.. nty after ko cek tayar tu.. if serius n kena tukar tayar trus, gtau ah.. we will help you, sebab kete ko berjasa kat kitaorg.. tp if just tampal je ( rm 5-8 ) ko mampu kut.. LOL !

PuAt said...

owh..
mula2 aku baca commnt tu pg td..
takut aku nk go on dgan bbq td..
tp naseb baek semuanya berjalan dgan lancar~
amin~

emcock bleeker said...

lah..style gile pos ko ni..ok ok..ak stuju..thumbs up very stret,very hig in da sky~~hoho

-eD- said...

ape comment yg d delete tue??psl aku kah???

Ahmad said...

hhaaha, tak2. abaikan ja comment tu. berbalik pada topic ok tq :)

PuAt said...

yeah!
sila abaikan comment yg tlah didelete tq.
:D

Ayie a.k.a Nyei said...

aku nk bayar!! cepat!!

احمد فضلى said...

cepat2, nt ayie balik. ehehe

KruteX said...

tenang ayie.. em sendiri x pasti agi berapa tayar dia kena fix.. so kita tggu em comfirm dlu..

safwan said...

ehem2..kate nak kongsi same2 kan..
so bateri keta M harge rm150..
so leh la byr rm10 sorg kat ak..
hehe..
plis2.......................
klu xnk bayar xpe..nti korg dlm ksusahan xde org tolong lak..ape korg rase???..haaaa..fikir2 kan la ek..tQ..

didit said...

wakaka...
safwan2...
ksian ko ek...
wakakakakakaka...

sape suh pilih awek...
huahahahhaa...

MaN SoLiD said...

aku stuju gak ngn bnde ney..
idea izol pn aku stuju gak..
thumbs up~

BCG said...

hahaha..lame gile x bukak comment ni..

madli,tujuan aku post comment gitu kt cni..sbb nk sape2 yg ade dlm kete em mase kejadian tyr tu,,tau yg aku xde kne mengene ngn hal tyr tu...supaye org2 mcm korg tu xkn g cite kt org len(eg; mcm ko cite kt lam tu)orait madli?!

bukan aku nk suke2 post bende pnjg lebar tu kt comment ntuk 16 org plus public bace,aku nk korg yg ade dlm kete tu skali bace,biar xde salah fhm...bile ckp tyr rosak je,trus kate psl cite aku x g cek bape lame dulu tu nye sbb..pale jimbit die gitu lak...

aku ade wat salah ke?! pd aku x..aku nk tggu je sape2 yg sebut psl tyr tu ade kne ngene ngn aku,mmg aku declare tu sbg fitnah trus..sumpah aku ckp,aku x suke...aku x tggu apology korg,aku just nk soh korg jgn sebar bende2 x betul je...

salah sendiri,jgn passup kt org len..
chiowz!

Ayie a.k.a Nyei said...

em x ckp pape pn weh..mane ko dgr citer ni~ aku dlm kete tu kot..hayok bucang hayok taktau ade orang fitnah~

AYOOOKKKTAYAYOOKK!!

1 melesia yo!! ape barang emosi..aku ikat konek korang belit2 same2 kang baru tau haa...

*this comment will be demolished right after being published because it contained contaminated word: KONEK korang BELIT2*

-eD- said...

aish...pe nie wei??gado2 lak...tampo srg2 kang...x baek r cmni...family mane leh gado2...chill k sume...so start from today, citer psl tayar2 tue stop here...da2...da2...cukuP!!!

x yah ckp da psl mende tue...yg pentng skunk,bg duet rM 5 kt botak...aku da lantik botak sbg menteri kewangan bH...sbb dier yg plg rapat skali ngan duet nie...ok??aku nye part, iLL bank in to him...dun worry...

pastu psl tabung tuue lak....aku stuju sgt...kita same2 tanggungjwb k psl keta bH...tiap2 bulan kutip rm5...utk tabung bH...skali lg botak aku lantik sbg ketua pengutip...dgr je cerita scholar da msk, botak ko gi kutip duet dari budak2 nie k....

sekian dari abg long yg berada d kL,ngah layan cerita lady castle, tanpa rase ape2 tekanan exam...aslkm wbt...

pS: igt k..jgn gado2...x puas ati, jumpa direct n trus terang, iAllah settle trus mslh...ook sume??sekian...ASLKM WBT

KruteX said...

Pasal tayar tu da settle.. em da g repair.. RM10 je kena.. so x kan nak kutip 50 sen sorang lak kan yeee... haaa... eD.. aku rasa x plu a kut kutip tiap2 bulan RM5 ... just kutip bila ada kes kecemasan.. wokey..

erm pasal kes safwan tu.. tu aku rasa sebab ko gi jumpa awek kan.. so... hehe sendiri mau tanggung la ye.. lol, tu settle ngan EM sendiri la ye.. hehe

matlam said...

aku pon simpati nganko safwan...
tp yg tu ko kene discus ngan tuan kete...
pasal tabung tu aku sokong botak...
kite kutip time mmg ade org perlu kan duit je...
tp dalam kes safwan ni lak...
mcm mane kawan2???
aku rase kite kene tolong die la....

to safwan: wan kalu ko nak kan pertolongan jgn la malu nak mintak...
kite sume family...
ok??
tp aku pon bkn nyer ade duit sgt pon skang ni...
tp still bole survive lg la sampai balik ni...
hehehe...

thanks sume...
assalamualaikum...

Wan Izzul Fathi said...

hohoho aku nak bayar kat safwan.. sape2 nak bayar kat safwan bayar le.. :)

aku tak kesah pon safwan jumpe awek ke ape.. :D

LepLop said...

Haih..
Bergaduh lak korang ni
Nasib baik skang dah reda
Aku sebagai AJK DISIPLIN marah tul orang gaduh2 dalam BH ni
Jom ikut aku nyanyi lagu Rendang Tak Berbuah by Hattan

Sunyiii~~ Tenggelaammm~~
Terlantar dalam telanjang

babun.. apsal telanjang lak! ni aku makin marah ni..

*lalu aliplop ngan izul wat hardgay sama2 ngan izul dalam bilik*

LepLop said...

eh bukan "tenggelam"
tapi "dan gelap"

Buc said...

ok2..da2..x gado da..

da settle da,smlm em da cium aku..

da ok da...hahahahah^^

sorry2...hoho

احمد فضلى said...

Okeyh, setel masalah. saket perut, blanja aku mkn sat. aku kt v1 nieh

KruteX said...

OK.. skg tabung kebajikan safwan dilancarkan... Air Bateri RM 150
mengikut filosofi peminjam dgn tuannye kete + penderma2 :

it break down like dis :

Rm 50 : safwan tanggung sebab dia kena la lebih sebab dia gi jumpa awek

RM 50 : Tuan kete tu kena bayar lah ye.. EM, air bateri ni guna lama beb.. so ke shuld bayar safwan beb..

RM 50 = RM 3.50 x 14 org.. org selain dr EM n Safwan sila bayar RM3.50 kepada safwan ye..


RM 50 (saf) + RM 50 (EM) + ( RM3.5x14) = RM 149 = RM 150

solve problem.. semua OK ?

matlam said...

ok...
bile mau bayar?

KruteX said...

bila2 saja.. byr kepada safwan

benjamin said...

oit...ak stuju....hahaha...tp ezol...knp kete ak x dimaskkn skali...kete ku perlukan maintanence jgk laaaaa.....adoi....

Wan Izzul Fathi said...

kete kau? hmm.. ntah?

ade masalah ape ngn kete kau gen?
kete kau perlukan maintenance?
haa... ko scroll balik kat atas... kat comment yang pertameeeeeee skali tu..bukak mate, bace pekat2 yang aku tulis:

"tapi jgn la pulak owner kereta2 ni pegi carik pasal tak nak jage maintenance kereta sendiri plak pasni.. haha... tu mmg nak kena sekeh.."

kau pulak ckp cmni:

"knp kete ak x dimaskkn skali...kete ku perlukan maintanence jgk laaaaa.....adoi...."

haa..kau mintak penyekeh kah gen?
hahaha

tabung ni dibuka jika kerete2 milik BH ni ada emergency defects sahaje..

contoh kete em:
tayar..(tapi dah ok dah)
battery..(bayar kat safwan)
(yang bunyi belting tu em kena take care sendiri)

contoh kete razul:
wiring headlights die rosak
(tiap kali nak bukak tutup lampu kena bukak bonet depan, cabut battery)

contoh kete lam:
takde ye harap maklum

contoh kete kau:
....

nak letak ape gen?
aku rase sume bab maintenance takde kait ngan tabung ni..
aku rase la..aku tak sure la plak..

tanye budak2 BH ni gen..
tapi kalau kerete ko tayar terbakar ke, cermin depan pecah pian jatuh ke, kitorang tolong aa...kalau takat2 tingkap takleh naek, aircon tak sejuk, minyak hitam abes, tu takleh tolong kot..

aku rase a..kan kan kan?

benjamin said...

HAHAHA...gurau je la ezol...emo lak....msk kls 507 r klu nk emo2...sekeh kang bru taw....sje je la...kete 2 pon ak nk mejor servis dh...maintanence 2 pon semua bpk ak tgg...servis pon skali...tp kali ni jek...ak yg segan nk mnx duit nk servis...haha

safwan5193 said...

haha..korg xyah la kumpul duit tuk ak tu..sbb memandangkan sume da kering kan..so xpe r..
korg just, klu gi mkn tu..belanje r ak k..ak nak mkn skng pon kena korek2 duit syiling..haha..

p/s:ak ade utang leplop(5), man(10), madli(10), hope korg bersabar k..ak dpt alaun ti ak byr..

-eD- said...

ala safwan...sian aish...nie sume slh tanggungjwb yg ko pilih...haha...tp berbaloikn...x lama da pon scholar da nk msk...bt botak, utang rm10 ko nnt aku byr k...jgn antar through gtalk...nnt fam aku nmpk...utang rm10 pon nnt drg bising

krutEX said...

Oit safwan... ko x include aku..
RM200 tu.. lol ok ed.. ko bayar a bila2 ko nak.. kat PD nty ke.. huhu wei aku suggest if nak wat trip PD.. wat la masa ada cite sotrom warrior tu.. aku nak tgk gak ..

ok memandangkan safwan sendiri kata x plu.. so x plu lah bayar ye.. yg em tu ikut budi bicara dia lah..

orait.. moga tabung ni dpt diguna dgn efisien.. utk membantuk family BH..

Hmm.. aku ada tpk.. apa kata wat kutipan tiap2 bulan.. so if ada event pape.. leh guna duit tu on the spot trus.. nak wat gi BBQ ke trip ke.. ke cane ?